КОЛИКИ

думата колики има гръцки произход (kolikos) и означава болки в колона (дебелото черво).

Лекарите определят бебешките колики, като внезапно и на пристъпи, възникващ свръх плач при здрави и добре развиващи се бебета до три месечна възраст.

В кръга на шегата, колики е шестбуквена дума, използвана от лекарите, за да не кажат “не знам”, когато ги попитат – „Защо бебето ми плаче, така!?”

Бебешките колики не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе, съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система.

Сигурни са две неща:

1. бебето изпитва дискомфорт (болка!) в червата.
2. бебето е изключително раздразнително.

Непрестанния, необясним плач при кърмачетата е често наблюдавано явление. Той не е не е вреден за бебето, но причинява стрес в семейството. Различни практики за неговото намаляване, като смяна на кърмата с заместители, лекарствени терапии и разнообразяване на стойката на бебето са противоречиви. Да се съветва семейството “просто да изчака” не е достатъчно. Непрестанният плач може да навреди на връзката родител-дете, да бъде причина за дисхармония в брака и да увеличи риска от неправилно отнасяне с бебето.Непрестанния плач води до появата на т.нар ‘ШЙЕКЪМ БЕЙБИ СИНДРОМ’ или синдрома на «друсаното бебе», който води до сериозни нарушения в бъдещето физиологично развитие на детето.

Бебешки колики - Колийф при

СЪСТОЯНИЕ НА КЪРМАЧЕТО

Бебешки коликиОсновното оплакване на родителите е продължителния плач на бебето, започващо обикновено през първите 3 седмици. Макар, че детето може да плаче през целия ден, пиковият момент често е в късния следобед или вечерта. Плачът се характеризира като силен, висок и пронизителен и може да продължава с часове на веднъж. Може да бъде съпътстван и от свиване на коремните мускули и сгъване на краката, повдигане на главата, зачервяване на лицето и отделяне на газове. Други симптоми са неспокойния сън и трудности при хранене. Непрестанният плач обикновено изчезва когато бебето навърши 3-4 месеца.

Бебешки колики – още информация!

Бебешките колики се проявява при 40-60% от бебетата по света и са разпространени еднакво и при двата пола. Това състояние се проявява обикновено през втората седмица на раждането и продължава няколко седмици. Болките настъпват внезапно и се придружават от силен продължителен плач със свиване и търкане на крачетата. Пристъпите се повтарят няколкократно през деня, като се засилват предимно привечер. Болките се облекчават след изпускане на газове. Прегледа на детето установява подуто коремче. Тези смущения са свойствени за периода на адаптация на храносмилателната система и се дължат на ферментативните процеси в червата и последващите усилени перисталтични вълни и чревни спазми.
Коремните колики, наричани още кърмачески колики, са физиологично явление у кърмачетата, особено в първите месеци на живота. Забелязва се усилена перисталтика, дори при значително раздуване на червата от газовете, образувани при млечната ферментация на майчиното мляко.

Бебешките колики не са болест, а състояние на неудържим плач на иначе здравото бебе.

Можем да говорим за БЕБЕШКИ КОЛИКИ
когато (критерии на Wessel):


Kapk-21x БЕБЕТО е по-малко от пет месеца

Kapk-21x БЕБЕТО плаче повече от три часа на ден

Kapk-21x БЕБЕТО плаче винаги след хранене

Kapk-21x БЕБЕТО плаче най-силно между 6 часа вечер и полунощ

Kapk-21x БЕБЕТО плаче в продължение на три или повече дни от седмицата

Kapk-21x БЕБЕТО плаче през последните три седмици

Kapk-21x БЕБЕТО плаче и няма медицинска причина за плача

Когато БЕБЕТО
плаче:


Kapk-21x  Плачът е силен и продължителен

Kapk-21x Лицето му е почервеняло и като че пламтящо

Kapk-21x Присвива колене кьм коремчето си или да ги държи изпънати и неподвижни

Kapk-21x Коремчето е твърдо на пипане

Kapk-21x Коремчето е подуто и бебето изпуска газове

Kapk-21x Около устата се наблюдава посиняване (при малки бебета)

Kapk-21x Ръцете понякога са стиснати в юмрук.

Бебешки колики – МЕЖДУ 40 И 60% ОТ БЕБЕТАТА СТРАДАТ ОТ БЕБЕШКИ КОЛИКИ

Това състояние се среща:

  • както при първородните, така и при следващите по ред деца
  • както при момичетата, така и при момчетата
  • както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца.

За щастие това състояние не продължава вечно. При 60% от бебетата най-тежкия етап на КОЛИКИТЕ е до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст.

За всяка една майка е важно да установи, дали непрестанния плач е в следствие на колики. В противен случай е наложителна спешната консулатция със специалис педиатър. Особено подчертани са бебешките колики у безразборно кърмените и прехранвани деца, както и у невропатичните деца. При лакомото сучене от гърдата или биберона бебето гълта въздух, което е също причина за поява на колика. Коликите могат да стана причина за отказ от гърдата или биберона. Коликообразни болки имат кърмачетата с вродена пилорна стеноза, както и тези с пилороспасъм. Те се появяват на пълен стомах, предшестват повръщане и дават болезнен отпечатък на израза на лицето. Коликообразни болки могат да настъпят и при непоносимост към немайчино мляко. При такава непоносимост, освен колика се появяват алергични обриви и диария. Ето защо, трябва да се разграничава физиологичната колика от парафизиологичните състояния на детето и някои болести на коремните органи. Диагнозата физиологична колика следва да се постави от лекар, за да се изключи възможността за друго заболяване. Поведение и лечение при абдоминалната колика се провежда задължително след преглед от лекар

Някои специалисти смятата, че тези БЕБЕШКИ КОЛИКИ съпроводени с неистов и продължителен ПЛАЧ се дължат на:

  • чувствителна храносмилателна система
  • бебето поглъща много въздух – причина за образуването на излишни газове
  • несъвършенство на нервната система на новороденото – в края на вечерта някои бебета са толкова затормозени от множеството гледки, звуци и усещания от изминалия ден, че те просто плачат, за да изпуснат парата.

С годините коликите при бебетата са обект на все по – задълбочени изследвания, които установиха основната причина за тяханата поява, а именно по-незряла храносмилателна система и затруднения с усвояването на въглехидратите, съдържащите се в кърмата и адаптираното мляко