Бебешките колики не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе,
съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система.

Бебешки колики

Колики – думата колики има гръцки произход (kolikos) и означава болки в колона (дебелото черво).

Бебешките колики се определят от лекарите, като внезапно и на пристъпи, възникващ свръх плач при здрави и добре развиващи се бебета до три месечна възраст. В кръга на шегата, колики са шестбуквена дума, използвана от лекарите, за да не кажат “не знам”, когато ги попитат – „Защо бебето ми плаче, така!?”

Бебешките колики не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе, съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система.

Сигурни са две неща:

1. бебето изпитва дискомфорт (болка?) в червата.
2. бебето е изключително раздразнително.

Непрестанния, необясним плач при кърмачетата е често наблюдавано явление. Той не е не е вреден за бебето, но причинява стрес в семейството. Различни практики за неговото намаляване, като смяна на кърмата с заместители, лекарствени терапии и разнообразяване на стойката на бебето са противоречиви. Да се съветва семейството “просто да изчака” не е достатъчно. Непрестанният плач може да навреди на връзката родител-дете, да бъде причина за дисхармония в брака и да увеличи риска от неправилно отнасяне с бебето. Непрестанния плач води до появата на т.нар „ШЙЕКЪМ БЕЙБИ СИНДРОМ“ или синдрома на «друсаното бебе», който води до сериозни нарушения в бъдещето физиологично развитие на детето.

Colief капки срещу бебешки колики
Бебешки колики - симптоми, съвети, облекчаване с Колийф - награда 2022г
Горди сме да споделим с Вас, че Colief капки за бебета с неутрална лактаза против колики са отличени, като победител в категорията „Най-добър продукт срещу бебешки колики“ тазгодишните Bulgaria Mother & Baby Awards, 2022. Благодарим на журито за високата оценка, а на всички родители за гласуваното доверие.

Състояние на кърмачето – Симптоми на Бебешки колики

Основното оплакване на родителите е продължителния плач на бебето, започващо обикновено през първите 3 седмици. Макар, че детето може да плаче през целия ден, пиковият момент често е в късния следобед или вечерта. Плачът се характеризира като силен, висок и пронизителен и може да продължава с часове на веднъж. Може да бъде съпътстван и от свиване на коремните мускули и сгъване на краката, повдигане на главата, зачервяване на лицето и отделяне на газове. Други симптоми са неспокойния сън и трудности при хранене. Непрестанният плач обикновено изчезва когато бебето навърши 3-4 месеца.

Коликите се проявяват при 40-60% от бебетата по света и са разпространени еднакво и при двата пола. Това състояние се проявява обикновено през втората седмица на раждането и продължава няколко седмици. Болките ( бебешки колики )настъпват внезапно и се придружават от силен продължителен плач със свиване и търкане на крачетата. Пристъпите се повтарят няколкократно през деня, като се засилват предимно привечер. Болките се облекчават след изпускане на газове. Прегледа на детето установява подуто коремче. Тези смущения са свойствени за периода на адаптация на храносмилателната система и се дължат на ферментативните процеси в червата и последващите усилени перисталтични вълни и чревни спазми.

Коремните бебешки колики, наричани още кърмачески колики, са физиологично явление у кърмачетата, особено в първите месеци на живота. Забелязва се усилена перисталтика, дори при значително раздуване на червата от газовете, образувани при млечната ферментация на майчиното мляко.

Бебешките коликите не са болест, а състояние на неудържим плач на иначе здравото бебе.

Можем да говорим за КОЛИКИ когато (критерии на Wessel):

капки при бебешки колики  БЕБЕТО е по-малко от пет месеца

капки при бебешки колики  БЕБЕТО плаче повече от три часа на ден

капки при бебешки колики  БЕБЕТО плаче винаги след хранене

капки при бебешки колики  БЕБЕТО плаче най-силно между 6 часа вечер и полунощ

Колийф капки при бебешки колики  БЕБЕТО плаче в продължение на три или повече дни от седмицата

Колийф капки при бебешки колики  БЕБЕТО плаче през последните три седмици

Колийф капки при бебешки колики  БЕБЕТО плаче и няма медицинска причина за плача

Когато БЕБЕТО плаче:

  Плачът е силен и продължителен

  Лицето му е почервеняло и като че пламтящо

  Присвива колене кьм коремчето си или да ги държи изпънати и неподвижни

 Коремчето е твърдо на пипане

  Коремчето е подуто и бебето изпуска газове

  Около устата се наблюдава посиняване (при малки бебета)

  Ръцете понякога са стиснати в юмрук.

Бебешки колики - симптоми, съвети, облекчаване с капки Колийф

Бебешки колики – между40 и 60 % от бебетата страдат от колики

Това състояние се среща:

  • както при първородните, така и при следващите по ред деца
  • както при момичетата, така и при момчетата
  • както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца.

За щастие това състояние не продължава вечно. При 60% от бебетата най-тежкия етап на КОЛИКИТЕ е до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст.

За всяка една майка е важно да установи, дали непрестанния плач е в следствие на колики. В противен случай е наложителна спешната консулатция със специалис педиатър. Особено подчертани са коликите у безразборно кърмените и прехранвани деца, както и у невропатичните деца. При лакомото сучене от гърдата или биберона бебето гълта въздух, което е също причина за поява на колика.

Коликите могат да стана причина за отказ от гърдата или биберона.

Коликообразни болки имат кърмачетата с вродена пилорна стеноза, както и тези с пилороспасъм. Те се появяват на пълен стомах, предшестват повръщане и дават болезнен отпечатък на израза на лицето. Коликообразни болки могат да настъпят и при непоносимост към немайчино мляко. При такава непоносимост, освен колика се появяват алергични обриви и диария. Ето защо, трябва да се разграничава физиологичната колика от парафизиологичните състояния на детето и някои болести на коремните органи.Диагнозата физиологична колика следва да се постави от лекар, за да се изключи възможността за друго заболяване. Поведение и лечение при абдоминалната колика се провежда задължително след преглед от лекар.

Някои специалисти смятата, че бебешките колики съпроводени с неистов и продължителен ПЛАЧ се дължат на:

  • чувствителна храносмилателна система
  • бебето поглъща много въздух – причина за образуването на излишни газове
  • несъвършенство на нервната система на новороденото – в края на вечерта някои бебета са толкова затормозени от множеството гледки, звуци и усещания от изминалия ден, че те просто плачат, за да изпуснат парата.

С годините коликите при бебетата са обект на все по – задълбочени изследвания, които установиха основната причина за тяханата поява, а именно по-незряла храносмилателна система и затруднения с усвояването на въглехидратите, съдържащите се в кърмата и адаптираното мляко.

Бебешки колики - симптоми, съвети, облекчаване с Колийф

Бебешките колики не са болест, а състояние на непрекъснат ПЛАЧ при бебетата до 4 месечна възраст.

Бебешки колики са физиологично състояние на дискомфорт и болка причинено от излишните газовете в бебешкото коремче.

Причина за появата на излишни газове при бебетата до 4 месечна възраст е временната физиологична лактозна нетолерантност (ВФЛН).

В този период от своето развитие бебето не може да усвои пълноценно въглехидратите от млякото с което се храни.

Казано по-ясно: количеството на ензима лактаза (разграждащ основния въглехидрат в млякото), произвждан от организма на бебето е недостатъчен да храната да се усвои пълноценно. Неусвоената храна засяда в дебелото черво, предизвиква се вторична ферементация, образуват се излишно газове, коремчето се подува, бебето изпитва болка и дискомфорт.

Компенсирането на временната физиологична лактазна недостатъчност, чрез предварително добавяне на 4 капки ензим лактаза във всяко млечно хранене на бебето ограничава образуването на излишни газове.

Colief са капки за бебета с ензим лактаза срещу бебешки колики.

Станете част от нашата общност

Харесайте и следвайте нашата страница във Facebook! Там ще намерите много красиви бебешки снимки и сърдечни истории, споделени от майките и татковците от нашата общност. Имаме и много вълнуващи състезания и подаръци, в които да се включите!