Причината за колики

Образуването на повече от нормалното количество газ в червата е причина за КОЛИКИ при бебетата, което се доказва с подуване на корема, хълцане, флатуленция.

Чревните газове се образуват от гълтане на въздух или вътрестомашно, което е нормално за всеки храносмилателен процес.

Причината за колики – научно доказателство

През 1991 г. Мълин и Бар доказват връзката между проблемите при приемането на лактоза и други въглехидрати и вътрестомашното образуване на газовете при кърмачетата. Те заключват, че ферментацията на неусвоени въглехидрати води до произвеждане на газове като въглероден диоксид и водород.

Основен източник на газове е дебелото черво, където бактериите използват множество субстрати да осъществят т.нар. вторична ферментация.

При бебетата до 3-4 месечна възраст,НЕ пълноценното усвояването на лактозата има най-голям дял в образуването на газове.

Тези стомашно-чревните смущения у бебетата са породени от непълното или затруднено усвояване на въглехидратите, приемани с майчината кърма или млеката предназначени за кърмачета.

Лактозата (млечната захар) е основе въглехидрат (над 80%) и се съдържа във всики видове мляко и млечни продукти включително в кърмата и млека за кърмачета. Лактозата е необходима, за да даде енергия на бебето.

За да се усвои пълноценно лактозата необходим ензим лактаза.Защо?:

prichina-za-kolikiЛактозата е дизахарид (сложна захар), състояща се от два компоненета, галактоза и глюкоза.

Организмът на бебето усвоява по-добре и по – пълноценно простите захари, за което още с раждането тънките черва на новороденто произвеждат физиологично ензима лактаза, за да се усвои лактозата.

Laktaza-koliki-prichinaДо 3-4 месечна възраст, бебето се храни само с мляко, което означава  поемане на големи количества лактоза.

В този период от неговото развитие се появяват и първите проблеми с нейното усвояване.

Те са резултат едновременно от нейните по – големи количества и все още незавършеното развитие на бебешката храносмилателна система.

Появява се временна непоносимостта към лактозата, т.е. неспособност на организма да асимилира лактозата поради факта, че тялото прозивежда недостатъчно ензим лактаза, който да разгради лактозата до глюкоза и галактоза, за да може да усвои пълноценно.

Това е период на проява на т.нар. физиологична временна лактозна нетолерантност или физиологичен временен лактазен недостиг.Причина за колики

Временната физиологична непоносимост към лактозата у бебетата е резултат от недостига на ензима лактаза, който разгражда млечната захар – лактоза по естествен път в червата.

Недостигът на лактаза намалява възможностите на тялото да усвои млечната захар, и неусвоена лактоза е подложена на атаката от бактериите в дебелото черво, при което се отделя млечна киселина и водород.

Те причиняват подуване, газове и болка – КОЛИКИ !

А това води до непрестанен плач.