Рефлукс - Бебето А до Я - Colief BG

Р-Рефлукс

Рефлуксът при бебета, често наричан детски рефлукс или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), е често срещано състояние, при което съдържанието на стомаха на бебето се връща обратно в хранопровода. Това е нормално до известна степен при повечето бебета, тъй като храносмилателната им система все още се развива. Въпреки това, когато рефлуксът се появява често или причинява дискомфорт и други проблеми, това може да бъде проблем за родителите.

Разлика между рефлукс и регургиратция

Важно е да се прави разлика между рефлукс и регургиратция, тъй като това ще определи и подхода на вашия лекар, както и на родителите.

Регургитацията е пасивно, безпроблемно изтичане на мляко или частично смляна храна от устата на бебето, често след хранене. По същество това е действието на изплюване или повръщане, без дискомфорта или усилието, свързани с повръщането.

Регургитацията е често срещано явление при повечето бебета, особено в ранните месеци от живота. Може да се случи след почти всяко хранене и често се смята за нормална част от храносмилането на бебето. Това е пасивен процес и бебето може да продължи да се храни или видимо да не изглежда притеснено.

Рефлуксът, съкратено от гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), се отнася до по-сложен процес, при който съдържанието на стомаха, включително стомашна киселина, се връща обратно в хранопровода на бебето. Това е по-широк термин, който обхваща регургитацията, но може да се отнася и за по-тежки случаи, при които съдържанието на стомаха се влива в хранопровода по-често, което води до симптоми и потенциални усложнения. Докато лекият рефлукс е често срещан и често отзвучава с времето, по-тежките случаи може да изискват медицинска помощ.

признаци на рефлукс

Ключови точки, които трябва да разберете относно рефлукса при бебета:

Видове рефлукс

 • ГЕР: Гастроезофагеалният рефлукс е просто преминаване на стомашно съдържание в хранопровода, без никакви свързани симптоми или усложнения. Това често се счита за нормално при кърмачета и обикновено отшумява до навършване на една година.
 • ГЕРБ: Гастроезофагеалната рефлуксна болест е по-тежка и проблематична форма на рефлукс. Тя може да доведе до по-значими симптоми и усложнения, като слабо наддаване на тегло, раздразнителност или езофагит (възпаление на хранопровода). ГЕРБ при бебета е по-рядък от обикновения ГЕР.

Често срещани симптоми

 • Изплюване или регургитация, често след хранене.
 • Неспокойствие или раздразнителност, особено по време или след хранене.
 • Извиване на гърба или врата по време или след хранене.
 • Слабо наддаване на тегло.

Причини

 • Кашлица или хрипове, които могат да се дължат на достигане, на стомашно съдържимо до дихателните пътища.
 • Незрял долен езофагеален сфинктер (мускулът, който разделя стомаха от хранопровода).
 • Прехранване или хранене твърде бързо.
 • Алергия или чувствителност към определени храни (в някои случаи).
 • Проблеми с позиционирането (напр. лягане веднага след хранене).

Справяне с проблема рефлукс

Справяне с рефлукса при бебета включва комбинация от корекции на храненето и начина на живот. Важно е да запомните, че повечето случаи на рефлукс при кърмачета са леки и се подобряват с времето, когато храносмилателната система на бебето узрее. Въпреки това, за бебета с по-тежък рефлукс или такива, които изпитват дискомфорт, следните стратегии могат да помогнат:

 • Захранете в изправено положение: Дръжте бебето си в изправено положение по време и след хранене. Това може да помогне на гравитацията да задържи съдържанието на стомаха.
 • Чести, по-малки хранения: Предлагайте по-малки, по-чести хранения, за да предотвратите препълването на стомаха, на бебето, което може да увеличи вероятността от рефлукс.
 • Оригнете бебето си: Оригвайте бебето си често по време на хранене, обикновено, след всяка унция или две адаптирано мляко или след 5-10 минути кърмене.
 • Избягвайте прехранването: Обърнете внимание на сигналите, на вашето бебе за глад и ситост. Избягвайте да настоявате бебето да довърши бутилката или да суче, ако изглежда доволно.
 • Сгъстяване на храненето: Консултирайте се с вашия педиатър за сгъстяване на кърмата или адаптираното мляко с малко количество оризова каша (ако се препоръчва). Това може да помогне за намаляване на шансовете за регургитация.
 • Помислете за техниките на хранене: Някои бебета с рефлукс могат да се възползват от специализирани техники за хранене, като например хранене с шише, което имитира кърменето и позволява на бебето да контролира потока на млякото.
 • Повдигнете задната част на креватчето: Повдигнете задната част на бебешкото креватче, като поставите възглавница под матрака. Това може да помогне за намаляване на нощните симптоми на рефлукс.
 • Дръжте бебето си изправено след хранене: Дръжте бебето си в изправено положение, поне 30 минути след всяко хранене, за да сведете до минимум възможността за рефлукс.
Съвети при рефлукс
Колийф при рефлукс
 • Избягвайте тесни пелени и дрехи: Тесните пелени или дрехите около кръста, могат да окажат натиск върху корема на бебето, потенциално влошавайки симптомите на рефлукс. Използвайте широки дрехи.
 • Обмислете промени във формулата на АМ: Ако използвате адаптирано мляко, обсъдете с вашия педиатър възможността за преминаване към адаптирано мляко, предназначено за бебета с рефлукс или алергии, ако е подходящо.
 • Следете храната си (ако кърмите): Ако кърмите, обмислете премахването на обичайните алергени от вашата диета (напр. млечни продукти, кофеин, пикантни храни), тъй като те могат да допринесат за рефлукс при някои бебета. Обсъдете това с вашия педиатър.
 • Медикаменти: При по-тежки случаи на рефлукс вашият педиатър може да препоръча лекарства, като инхибитори на протонната помпа (PPI) или H2 блокери за намаляване на производството, на стомашна киселина. Те трябва да се използват само под лекарско наблюдение.
 • Консултирайте се с вашия педиатър: Ако рефлуксът на вашето бебе причинява значителен дискомфорт, лошо наддаване на тегло или други тревожни симптоми, консултирайте се с вашия педиатър за задълбочена оценка. Те могат да предложат насоки за най-добрия курс на действие.

Винаги следвайте съветите и насоките на вашия педиатър. Те могат да помогнат при определянето на най-подходящите стратегии и лечения въз основа на специфичните нужди на вашето бебе и тежестта на неговия рефлукс.

Не забравяйте, че повечето случаи на рефлукс при бебета са временни и се подобряват с времето. Ако подозирате, че бебето ви има рефлукс или ако симптомите причиняват значителен дистрес, консултирайте се с вашия лекар за подходящо лечение. Всяко бебе е уникално и това, което работи за едно, може да не работи за друго, така че персонализираният съвет е от съществено значение.

Въпреки това, ако имате някакви притеснения относно симптомите на рефлукс, винаги е най-добре да се консултирате с вашия педиатър. Те могат да осигурят правилна оценка, да предложат насоки за справяне със симптомите и, ако е необходимо, да препоръчат лечение за справяне с по-тежки случаи на рефлукс.

Алармиращи белези, за които да следите при рефлукса

 • Постоянен дискомфорт: Ако изглежда, че бебето ви изпитва значителен дискомфорт по време или след хранене, с признаци на нервност, извиване на гърба или постоянен плач по време на хранене, това е причина да се консултирате с вашия педиатър.
 • Лошо наддаване на тегло: Ако бебето ви не наддава правилно или отслабва, това може да е знак, че рефлуксът засяга способността му да се храни и да расте. Загубата на тегло или лошото наддаване на тегло винаги трябва да се оценява от медицински специалист.
 • Трудности при хранене: Рефлуксът понякога може да доведе до затруднения при хранене. Ако бебето ви отказва да се храни, изпитва задушаване или запушване по време на хранене или изглежда, че има проблеми с преглъщането, това изисква медицинска помощ.
 • Респираторни симптоми: Ако рефлуксираното стомашно съдържимо достигне дихателните пътища, това може да доведе до респираторни симптоми като кашлица, хрипове или рецидивираща пневмония. Тези симптоми трябва да се приемат сериозно.
 • Кръв или зелена течност в повърнатото: Ако забележите кръв или зелена течност в повърнатото или изплютото на вашето бебе, незабавно се свържете с лекар, тъй като това може да означава по-сериозен проблем.
 • Симптомите продължават след ранна детска възраст: Въпреки че рефлуксът е често срещан при новородени, той обикновено се подобрява с порастването на бебетата. Ако симптомите на рефлукса на вашето бебе продължават или се влошават след първата година от живота, може да се наложи допълнителна консултация.

Запомнете, при рефлукс:

 • Не забравяйте, че лекият рефлукс е нормална част от развитието на бебето и често преминава от само себе си, когато храносмилателната система на бебето узрее.
 • Връщане на 1-2 супени лъжици след хранене, се счита за нормално.
 • Дори по-изразеният рефлукс при добро телесно тегло на детето, не е притеснително.
 • Алармиращи белези: повръщане на фонтан, повръщане на обилно количество, ненаддаване на тегло, признаци на дехидратация.
Рефлуксът не е повод за спиране на кърменето!

Разлика между рефлукс и регургиратция

Важно е да се прави разлика между рефлукс и регургиратция, тъй като това ще определи и подхода на вашия лекар, както и на родителите.

Регургитацията е пасивно, безпроблемно изтичане на мляко или частично смляна храна от устата на бебето, често след хранене. По същество това е действието на изплюване или повръщане, без дискомфорта или усилието, свързани с повръщането.

Регургитацията е често срещано явление при повечето бебета, особено в ранните месеци от живота. Може да се случи след почти всяко хранене и често се смята за нормална част от храносмилането на бебето. Това е пасивен процес и бебето може да продължи да се храни или видимо да не изглежда притеснено.

Рефлуксът, съкратено от гастроезофагеален рефлукс (ГЕР), се отнася до по-сложен процес, при който съдържанието на стомаха, включително стомашна киселина, се връща обратно в хранопровода на бебето. Това е по-широк термин, който обхваща регургитацията, но може да се отнася и за по-тежки случаи, при които съдържанието на стомаха се влива в хранопровода по-често, което води до симптоми и потенциални усложнения. Докато лекият рефлукс е често срещан и често отзвучава с времето, по-тежките случаи може да изискват медицинска помощ.

Ключови точки, които трябва да разберете относно рефлукса при бебета:

Видове рефлукс

 • ГЕР: Гастроезофагеалният рефлукс е просто преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода без никакви свързани симптоми или усложнения. Това често се счита за нормално при кърмачета и обикновено отшумява до навършване на една година.
 • ГЕРБ: Гастроезофагеалната рефлуксна болест е по-тежка и проблематична форма на рефлукс. Това може да доведе до по-значими симптоми и усложнения, като слабо наддаване на тегло, раздразнителност или езофагит (възпаление на хранопровода). ГЕРБ при бебета е по-рядък от обикновения ГЕР.

Често срещани симптоми

 • Изплюване или регургитация, често след хранене.
 • Неспокойствие или раздразнителност, особено по време или след хранене.
 • Извиване на гърба или врата по време или след хранене.
 • Слабо наддаване на тегло.

Причини

 • Кашлица или хрипове, които могат да се дължат на достигане, на стомашно съдържимо до дихателните пътища.
 • Незрял долен езофагеален сфинктер (мускулът, който разделя стомаха от хранопровода).
 • Прехранване или хранене твърде бързо.
 • Алергия или чувствителност към определени храни (в някои случаи).
 • Проблеми с позиционирането (напр. лягане веднага след хранене).

Справяне с проблема рефлукс

Справяне с рефлукса при бебета включва комбинация от корекции на храненето и начина на живот. Важно е да запомните, че повечето случаи на рефлукс при кърмачета са леки и се подобряват с времето, когато храносмилателната система на бебето узрее. Въпреки това, за бебета с по-тежък рефлукс или такива, които изпитват дискомфорт, следните стратегии могат да помогнат:

 • Захранете в изправено положение: Дръжте бебето си в изправено положение по време и след хранене. Това може да помогне на гравитацията да задържи съдържанието на стомаха.
 • Чести, по-малки хранения: Предлагайте по-малки, по-чести хранения, за да предотвратите препълването на стомаха, на бебето, което може да увеличи вероятността от рефлукс.
 • Оригнете бебето си: Оригвайте бебето си често по време на хранене, обикновено, след всяка унция или две адаптирано мляко или след 5-10 минути кърмене.
 • Избягвайте прехранването: Обърнете внимание на сигналите, на вашето бебе за глад и ситост. Избягвайте да настоявате бебето да довърши бутилката или да суче, ако изглежда доволно.
 • Сгъстяване на храненето: Консултирайте се с вашия педиатър за сгъстяване на кърмата или адаптираното мляко с малко количество оризова каша (ако се препоръчва). Това може да помогне за намаляване на шансовете за регургитация.
 • Помислете за техниките на хранене: Някои бебета с рефлукс могат да се възползват от специализирани техники за хранене, като например хранене с шише, което имитира кърменето и позволява на бебето да контролира потока на млякото.
 • Повдигнете задната част на креватчето: Повдигнете задната част на бебешкото креватче, като поставите възглавница под матрака. Това може да помогне за намаляване на нощните симптоми на рефлукс.
 • Дръжте бебето си изправено след хранене: Дръжте бебето си в изправено положение, поне 30 минути след всяко хранене, за да сведете до минимум възможността за рефлукс.
 • Избягвайте тесни пелени и дрехи: Тесните пелени или дрехите около кръста, могат да окажат натиск върху корема на бебето, потенциално влошавайки симптомите на рефлукс. Използвайте широки дрехи.

Алармиращи белези, за които да следите при рефлукса

 • Постоянен дискомфорт: Ако изглежда, че бебето ви изпитва значителен дискомфорт по време или след хранене, с признаци на нервност, извиване на гърба или постоянен плач по време на хранене, това е причина да се консултирате с вашия педиатър.
 • Лошо наддаване на тегло: Ако бебето ви не наддава правилно или отслабва, това може да е знак, че рефлуксът засяга способността му да се храни и да расте. Загубата на тегло или лошото наддаване на тегло винаги трябва да се оценява от медицински специалист.
 • Трудности при хранене: Рефлуксът понякога може да доведе до затруднения при хранене. Ако бебето ви отказва да се храни, изпитва задушаване или запушване по време на хранене или изглежда, че има проблеми с преглъщането, това изисква медицинска помощ.
 • Респираторни симптоми: Ако рефлуксираното стомашно съдържимо достигне дихателните пътища, това може да доведе до респираторни симптоми като кашлица, хрипове или рецидивираща пневмония. Тези симптоми трябва да се приемат сериозно.
 • Кръв или зелена течност в повърнатото: Ако забележите кръв или зелена течност в повърнатото или изплютото на вашето бебе, незабавно се свържете с лекар, тъй като това може да означава по-сериозен проблем.
 • Симптомите продължават след ранна детска възраст: Въпреки че рефлуксът е често срещан при новородени, той обикновено се подобрява с порастването н

Запомнете, при рефлукс:

 • Не забравяйте, че лекият рефлукс е нормална част от развитието на бебето и често преминава от само себе си, когато храносмилателната система на бебето узрее.
 • Връщане на 1-2 супени лъжици след хранене, се счита за нормално.
 • Дори по-изразеният рефлукс при добро телесно тегло на детето, не е притеснително.
 • Алармиращи белези: повръщане на фонтан, повръщане на обилно количество, ненаддаване на тегло, признаци на дехидратация.
Рефлуксът не е повод за спиране на кърменето!