Сополит - Бебето А до Я - Colief BG

С – Сополит

Педиатрите често използват термина “сополит”, като нарицателно за хремата при кърмачета под 6-месечна възраст. Хремата (катар) при бебета се отнася до натрупване на слуз или храчки в носа и гърлото. Това състояние е относително често срещано при кърмачета и малки деца, и често се свързва с респираторни инфекции, като обикновена настинка.

Kлючови точки, които трябва да разберем относно катара при бебета

Причини за сополит

Катарът при бебета обикновено се причинява от вирусни инфекции, като риновирус (който причинява обикновена настинка) или други респираторни вируси. Тези инфекции могат да доведат до повишено производство на слуз в дихателните пътища. Причините за това са няколко:

 • По-тесни носни ходове и въобще горни дихателни пътища, които по-лесно се запушват от дори малко количество секрети.
 • Незрели механизми на очистване на дихателните пътища.
 • По-слаб кашличен рефлекс, с който да се прочистят секретите.

Симптоми при сополит

Честите симптоми на катар при бебета включват хрема или запушен нос, кашлица, кихане и тракащ звук в гърдите поради натрупване на слуз. Бебетата също могат да имат затруднения с дишането, съня или удобното хранене. Въпреки, че се касае за обикновена хрема, при кърмачетата, дори тази “обикновена хрема” може да причини сериозен дискомфорт, а даже и затруднено дишане при бебето.

Въпреки че хремата при бебетата често е често срещан и незначителен проблем, причинен от фактори, като никнене на зъби или вирусни инфекции, понякога може да доведе до усложнения, особено ако не се лекува или ако основната причина е по-сериозна.

Потенциални усложнения, свързани с хрема при бебето

 • Дехидратация: Бебетата са по-податливи на дехидратация, особено когато имат храна, заедно с други симптоми, като температура, възстановяване или дневник. Ако бебето не приема достатъчно течности или има загуба на апетит, може да настъпи дехидратация. Признаците на дехидратация при бебето включват сухота в устата, по-малко мокри пелени и летаргия.
 • Ушни инфекции: Хремата понякога може да доведе до ушни инфекции, особено ако слузта и задръстванията блокират евстахиевите тръби, които свързват задната част на гърлото със средно ухо. Ушните инфекции при бебето могат да бъдат болезнени и може да изискват медицинско лечение.
 • Синузит: В някои случаи продължителната или тежка хрема може да доведе до синузит и загуба на синусите. Това може да причини болка и натиск в лицето и главата и може да изисква медицинска намеса.
 • Респираторни инфекции: Хремата може да бъде симптом на респираторни инфекции, като бронхиолит или пневмония. Тези инфекции могат да бъдат сериозни при кърмачета и да доведат до затруднено дишане и да изискват медицинска помощ.
 • Влошаване на основните положения: Ако бебето има основно респираторно заболяване, като астма, хрема и конгестия, може да влоши симптомите и да доведе до по-сериозни проблеми с дишането.
 • Нарушение на съня: Бебетата с хрема, може да затруднения със съня поради невъзможност да дишат свободно или поради дискомфорт. Това може да доведе до нарушения на съня както за бебето, така и за родителите.
 • Раздразнение и кожни проблеми: Честото избърсване на секрети, може да причини дразнене и зачервяване около носа и горната устна на бебето. Тази област може да стане суха и напукана.
 • Трудности при хранене: Бебетата със запушен или течащ нос може да имат затруднения при сучене или при хранене от шише, тъй като може да им е трудно да дишат, докато се хранят.

Важно е родителите и хората, които се грижат за тях, да следят напълно състоянието на бебето си и да потърсят лекарска помощ, ако забележат някои от следните алармиращи признаци:

 • Висока температура.
 • Затруднено дишане или учестено дишане.
 • Отказ от хранене или пиене.
 • Признаци на дехидратация (сухота в устата, по-малко мокри пелени).
 • Продължителни или тежки симптоми.
 • Болка в ушите или дърпане на ушите.
 • Жълта или зелена слуз, която може да показва бактериална инфекция.

В повечето случаи хремата при бебета, ще премине от само себе си и лечението ще се фокусира върху осигуряването на комфорт и облекчаване на симптомите. Въпреки това, ако има опасения за усложнения или ако симптомите продължават, или се влошават, важно е да се консултирате лекар за правилна оценка и насоки за справяне със състоянието.

Въпреки, че няма лек за обикновената настинка, можете да използвате домашни средства, за да облекчите дискомфорта на вашето бебе и да го накарате да се почувства по-добре.

Домашни средства за справяне с хрема при бебета

 • Капки за нос с физиологичен разтвор: Капките за нос с физиологичен разтвор или спрейът за нос с физиологичен разтвор, могат да помогнат за овлажняване и разхлабване на секретите в носа на вашето бебе, което улеснява изчистването му. Внимателно изстискайте няколко капки във всяка ноздра и след това използвайте спринцовка с крушка или назален аспиратор, за да отстраните слузта.
 • Овлажнител: Използвайте овлажнител със студена мъгла в стаята на вашето бебе, за да добавите влага във въздуха. Това може да помогне за облекчаване на задръстванията и да улесни дишането на вашето бебе. Уверете се, че почиствате овлажнителя редовно, за да предотвратите натрупването на мухъл.
Хремата (катар) при бебета

 • Повдигане: Повдигнете леко креватчето, откъм главата или коша на вашето бебе, като поставите възглавница или сгъната кърпа под матрака.
 • Хидратация: Уверете се, че бебето ви остава добре хидратирано, като предлагате често кърма или адаптирано мляко. Хидратацията може да помогне за разреждането на секретите и да улесни изчистването им от вашето бебе.
 • Изсмукване: Използвайте спринцовка с крушка или назален аспиратор, за да изсмучете внимателно секретите от носа на вашето бебе. Не забравяйте да почистите устройството старателно след всяка употреба. Важно е да не се прекалява с тези средства, тъй като прекомерната аспирация дразни допълнително лигавицата и предизвиква още повече секреция.
 • Топла вана: Топлата вана може да помогне за отпускане на вашето бебе и да осигури облекчение от задръстванията. Парата от топлата вода, също може да помогне за изчистване на носните проходи.
 • Пара: Пуснете горещ душ в банята при затворена врата и седнете с бебето за няколко минути. Парата може да помогне за разхлабването на секретите. Добра възможност са и етеричните масла, които при вдишване помагат на объбването на лигавицата по естествен и безопасен начин.
 • Кърмене: Ако бебето ви суче, продължете да му давате да суче при поискване. Кърмата съдържа антитела, които могат да помогнат на вашето бебе да се пребори с инфекцията, причиняваща хрема.
 • Мерки за комфорт: Осигурете комфорт на вашето бебе, като го държите и успокоявате. Нежното люлеене, пеене и гушкане, могат да помогнат на вашето бебе да се почувства по-добре.
 • Избягвайте дразнители: Дръжте бебето си далеч от дим и други дразнители, които могат да влошат запушването на носа.
 • Поддържайте чиста среда: Уверете се, че средата на вашето бебе е чиста и свободна от алергени, които биха могли да влошат хремата, като прах и пърхот от домашни любимци.

Важно е да се отбележи, че докато тези домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да осигурят комфорт на вашето бебе, те може да не излекуват основната вирусна инфекция, причиняваща хрема. Ако симптомите на вашето бебе се влошат или продължават за продължителен период от време, ако то има висока температура или ако имате някакви притеснения относно здравето му, консултирайте се с педиатър за правилна оценка и насоки. Освен това винаги използвайте безопасни за бебето продукти.

Практикуването на добра хигиена, като редовно миене на ръцете и избягването на близък контакт с болни хора, може да помогне за намаляване на риска от заразяване на бебета с вируси, причиняващи катар.

Не забравяйте, че катарът при бебета обикновено е временно състояние и често преминава от само себе си, докато имунната система на бебето се бори с основната инфекция. Осигуряването на комфорт и грижа за вашето бебе през този период е от ключово значение за подпомагането му да се възстанови.

Винаги се консултирайте с лекар за персонализирани съвети и насоки относно здравето на вашето бебе.

Симптоми при сополит

Честите симптоми на катар при бебета включват хрема или запушен нос, кашлица, кихане и тракащ звук в гърдите поради натрупване на слуз. Бебетата също могат да имат затруднения с дишането, съня или удобното хранене. Въпреки, че се касае за обикновена хрема, при кърмачетата, дори тази “обикновена хрема” може да причини сериозен дискомфорт, а даже и затруднено дишане при бебето.

Въпреки че хремата при бебетата често е често срещан и незначителен проблем, причинен от фактори, като никнене на зъби или вирусни инфекции, понякога може да доведе до усложнения, особено ако не се лекува или ако основната причина е по-сериозна.

 

Потенциални усложнения, свързани с хрема при бебета

 • Дехидратация: Бебетата са по-податливи на дехидратация, особено когато имат хрема, заедно с други симптоми, като температура, повръщане или диария. Ако бебето не приема достатъчно течности или има загуба на апетит, може да настъпи дехидратация. Признаците на дехидратация при бебета включват сухота в устата, по-малко мокри пелени и летаргия.
 • Ушни инфекции: Хремата понякога може да доведе до ушни инфекции, особено ако слузта и задръстванията блокират евстахиевите тръби, които свързват задната част на гърлото със средното ухо. Ушните инфекции при бебета могат да бъдат болезнени и може да изискват медицинско лечение.
 • Синузит: В някои случаи продължителната или тежка хрема може да доведе до синузит и възпаление на синусите. Това може да причини болка и натиск в лицето и главата и може да изисква медицинска намеса.
 • Респираторни инфекции: Хремата може да бъде симптом на респираторни инфекции, като бронхиолит или пневмония. Тези инфекции могат да бъдат сериозни при кърмачета и да доведат до затруднено дишане, и да изискват медицинска помощ.
 • Влошаване на основните състояния: Ако бебето има основно респираторно заболяване, като астма, хрема и конгестия, може да влошат симптомите и да доведат до по-сериозни проблеми с дишането.
 • Нарушение на съня: Бебетата с хрема, може да имат затруднения със съня поради невъзможност да дишат свободно или поради дискомфорт. Това може да доведе до нарушения на съня както за бебето, така и за родителите.
 • Раздразнение и кожни проблеми: Честото избърсване на секрети, може да причини дразнене и зачервяване около носа и горната устна на бебето. Тази област може да стане суха и напукана.
 • Трудности при хранене: Бебетата със запушен или течащ нос може да имат затруднения при сучене или при хранене от шише, тъй като може да им е трудно да дишат, докато се хранят.

Важно е родителите и хората, които се грижат за тях, да наблюдават внимателно състоянието на бебето си и да потърсят лекарска помощ, ако забележат някой от следните алармиращи признаци:

 • Висока температура.
 • Затруднено дишане или учестено дишане.
 • Отказ от хранене или пиене.
 • Признаци на дехидратация (сухота в устата, по-малко мокри пелени).
 • Продължителни или тежки симптоми.
 • Болка в ушите или дърпане на ушите..
 • Жълта или зелена слуз, която може да показва бактериална инфекция.

В повечето случаи хремата при бебета, ще премине от само себе си и лечението ще се фокусира върху осигуряването на комфорт и облекчаване на симптомите. Въпреки това, ако има опасения за усложнения или ако симптомите продължават, или се влошават, важно е да се консултирате лекар за правилна оценка и насоки за справяне със състоянието.

Въпреки, че няма лек за обикновената настинка, можете да използвате домашни средства, за да облекчите дискомфорта на вашето бебе и да го накарате да се почувства по-добре.

Домашни средства за справяне с хрема при бебета

 • Капки за нос с физиологичен разтвор: Капките за нос с физиологичен разтвор или спрейът за нос с физиологичен разтвор, могат да помогнат за овлажняване и разхлабване на секретите в носа на вашето бебе, което улеснява изчистването му. Внимателно изстискайте няколко капки във всяка ноздра и след това използвайте спринцовка с крушка или назален аспиратор, за да отстраните слузта.
 • Овлажнител: Използвайте овлажнител със студена мъгла в стаята на вашето бебе, за да добавите влага във въздуха. Това може да помогне за облекчаване на задръстванията и да улесни дишането на вашето бебе. Уверете се, че почиствате овлажнителя редовно, за да предотвратите натрупването на мухъл.
 • Повдигане: Повдигнете леко креватчето, откъм главата или коша на вашето бебе, като поставите възглавница или сгъната кърпа под матрака.
 • Хидратация: Уверете се, че бебето ви остава добре хидратирано, като предлагате често кърма или адаптирано мляко. Хидратацията може да помогне за разреждането на секретите и да улесни изчистването им от вашето бебе.
 • Изсмукване: Използвайте спринцовка с крушка или назален аспиратор, за да изсмучете внимателно секретите от носа на вашето бебе. Не забравяйте да почистите устройството старателно след всяка употреба. Важно е да не се прекалява с тези средства, тъй като прекомерната аспирация дразни допълнително лигавицата и предизвиква още повече секреция.
 • Топла вана: Топлата вана може да помогне за отпускане на вашето бебе и да осигури облекчение от задръстванията. Парата от топлата вода, също може да помогне за изчистване на носните проходи.
 • Пара: Пуснете горещ душ в банята при затворена врата и седнете с бебето за няколко минути. Парата може да помогне за разхлабването на секретите. Добра възможност са и етеричните масла, които при вдишване помагат на объбването на лигавицата по естествен и безопасен начин.
 • Кърмене: Ако бебето ви суче, продължете да му давате да суче при поискване. Кърмата съдържа антитела, които могат да помогнат на вашето бебе да се пребори с инфекцията, причиняваща хрема.
 • Мерки за комфорт: Осигурете комфорт на вашето бебе, като го държите и успокоявате. Нежното люлеене, пеене и гушкане, могат да помогнат на вашето бебе да се почувства по-добре.
 • Избягвайте дразнители: Дръжте бебето си далеч от дим и други дразнители, които могат да влошат запушването на носа.
 • Поддържайте чиста среда: Уверете се, че средата на вашето бебе е чиста и свободна от алергени, които биха могли да влошат хремата, като прах и пърхот от домашни любимци.

 

Важно е да се отбележи, че докато тези домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да осигурят комфорт на вашето бебе, те може да не излекуват основната вирусна инфекция, причиняваща хрема. Ако симптомите на вашето бебе се влошат или продължават за продължителен период от време. Ако то има висока температура или ако имате някакви притеснения относно здравето му, консултирайте се с педиатър за правилна оценка и насоки. Освен това винаги използвайте безопасни за бебето продукти.

Практикуването на добра хигиена, като редовно миене на ръцете и избягването на близък контакт с болни хора, може да помогне за намаляване на риска от заразяване на бебета с вируси, причиняващи катар.

Не забравяйте, че катарът при бебета обикновено е временно състояние и често преминава от само себе си, докато имунната система на бебето се бори с основната инфекция. Осигуряването на комфорт и грижа за вашето бебе през този период е от ключово значение за подпомагането му да се възстанови.

Винаги се консултирайте с лекар за персонализирани съвети и насоки относно здравето на вашето бебе.