Пазете си картонените опаковки! Те Ви носят подарък!

Бебешките колики се определят, като внезапно възникващ и на пристъпи свръх плач
при здрави и добре развиващи се бебета до три месечна възраст.

Колики

Помогнете за облекчаване на симптомите на колики с Colief

Kоликите не са болест, а физиологично състояние, етап от живота на всяко бебе, съвпадащ с адаптиране и израстване на неговата храносмилателна система.

Сигурни са две неща:

1. бебето изпитва дискомфорт (болка?) в червата.
2. бебето е изключително раздразнително.

Непрестанния, необясним плач при кърмачетата е често наблюдавано явление. Той не е не е вреден за бебето, но причинява стрес в семейството. Различни практики за неговото намаляване, като смяна на кърмата с заместители, лекарствени терапии и разнообразяване на стойката на бебето са противоречиви. Да се съветва семейството “просто да изчака” не е достатъчно. Непрестанният плач може да навреди на връзката родител-дете, да бъде причина за дисхармония в брака и да увеличи риска от неправилно отнасяне с бебето.Непрестанния плач води до появата на т.нар ‘ШЙЕКЪМ БЕЙБИ СИНДРОМ’ или синдрома на «друсаното бебе», който води до сериозни нарушения в бъдещето физиологично развитие на детето.

Какво са коликите?

Лекарите определят коликите, като внезапно и на пристъпи, възникващ свръх плач при здрави и добре развиващи се бебета до три месечна възраст. В кръга на шегата, колики са шестбуквена дума, използвана от лекарите, за да не кажат “не знам”, когато ги попитат – „Защо бебето ми плаче, така!?”.

Защо плаче бебето - Видеоклип
Какво са коликите - Видеоклип
Симптоми на коликите - видеоклип
Какво са Colief капки за бебета? - Видеоклип

Симптоми на колики

3+ часа плач

Свиване на колената

Извиване назад

Зачервени бузи

Неутешим плач

Бебешки колики - симптоми, съвети, облекчаване с Колийф - награда 2022г
Горди сме да споделим с Вас, че Colief капки за бебета с неутрална лактаза против колики са отличени, като победител в категорията „Най-добър продукт срещу бебешки колики“ тазгодишните Bulgaria Mother & Baby Awards, 2022. Благодарим на журито за високата оценка, а на всички родители за гласуваното доверие.

Състояние на кърмачето

Основното оплакване на родителите е продължителния плач на бебето, започващо обикновено през първите 3 седмици. Макар, че детето може да плаче през целия ден, пиковият момент често е в късния следобед или вечерта. Плачът се характеризира като силен, висок и пронизителен и може да продължава с часове на веднъж. Може да бъде съпътстван и от свиване на коремните мускули и сгъване на краката, повдигане на главата, зачервяване на лицето и отделяне на газове. Други симптоми са неспокойния сън и трудности при хранене. Непрестанният плач обикновено изчезва когато бебето навърши 3-4 месеца.

Коликите се проявяват при 40-60% от бебетата по света и са разпространени еднакво и при двата пола. Това състояние се проявява обикновено през втората седмица на раждането и продължава няколко седмици. Болките ( колики )настъпват внезапно и се придружават от силен продължителен плач със свиване и търкане на крачетата. Пристъпите се повтарят няколкократно през деня, като се засилват предимно привечер. Болките се облекчават след изпускане на газове. Прегледа на детето установява подуто коремче. Тези смущения са свойствени за периода на адаптация на храносмилателната система и се дължат на ферментативните процеси в червата и последващите усилени перисталтични вълни и чревни спазми.

Коремните колики, наричани още кърмачески колики, са физиологично явление у кърмачетата, особено в първите месеци на живота. Забелязва се усилена перисталтика, дори при значително раздуване на червата от газовете, образувани при млечната ферментация на майчиното мляко.

Полезни Видеа

За да разберете как да облекчите коликите, да лекувате симптомите и за да гледате видеоклипове от експерта и независим здравен посетител, Dawn Kelly, вижте по -долу.

When should I see a GP/ doctor about my crying baby?
Why do babies cry?
How do I know if my baby has colic?
How to soothe babies with colic

Коликите не са болест, а състояние на неудържим плач на иначе здравото бебе.

Можем да говорим за КОЛИКИ когато (критерии на Wessel):

  БЕБЕТО е по-малко от пет месеца

  БЕБЕТО плаче повече от три часа на ден

  БЕБЕТО плаче винаги след хранене

  БЕБЕТО плаче най-силно между 6 часа вечер и полунощ

  БЕБЕТО плаче в продължение на три или повече дни от седмицата

  БЕБЕТО плаче през последните три седмици

  БЕБЕТО плаче и няма медицинска причина за плача

Когато БЕБЕТО плаче:

  Плачът е силен и продължителен

  Лицето му е почервеняло и като че пламтящо

  Присвива колене кьм коремчето си или да ги държи изпънати и неподвижни

 Коремчето е твърдо на пипане

  Коремчето е подуто и бебето изпуска газове

  Около устата се наблюдава посиняване (при малки бебета)

  Ръцете понякога са стиснати в юмрук.

Колики – между 40 и 60 % от бебетата страдат от Колики

Това състояние се среща:

  • както при първородните, така и при следващите по ред деца
  • както при момичетата, така и при момчетата
  • както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца.

За щастие това състояние не продължава вечно. При 60% от бебетата най-тежкия етап на КОЛИКИТЕ е до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст.

За всяка една майка е важно да установи, дали непрестанния плач е в следствие на колики. В противен случай е наложителна спешната консулатция със специалис педиатър. Особено подчертани са коликите у безразборно кърмените и прехранвани деца, както и у невропатичните деца. При лакомото сучене от гърдата или биберона бебето гълта въздух, което е също причина за поява на колика. Коликите могат да стана причина за отказ от гърдата или биберона.Коликообразни болки имат кърмачетата с вродена пилорна стеноза, както и тези с пилороспасъм. Те се появяват на пълен стомах, предшестват повръщане и дават болезнен отпечатък на израза на лицето. Коликообразни болки могат да настъпят и при непоносимост към немайчино мляко. При такава непоносимост, освен колика се появяват алергични обриви и диария. Ето защо, трябва да се разграничава физиологичната колика от парафизиологичните състояния на детето и някои болести на коремните органи.Диагнозата физиологична колика следва да се постави от лекар, за да се изключи възможността за друго заболяване. Поведение и лечение при абдоминалната колика се провежда задължително след преглед от лекар.

Някои специалисти смятата, че КОЛИКИТЕ съпроводени с неистов и продължителен ПЛАЧ се дължат на:

  • чувствителна храносмилателна система
  • бебето поглъща много въздух – причина за образуването на излишни газове
  • несъвършенство на нервната система на новороденото – в края на вечерта някои бебета са толкова затормозени от множеството гледки, звуци и усещания от изминалия ден, че те просто плачат, за да изпуснат парата.

С годините коликите при бебетата са обект на все по – задълбочени изследвания, които установиха основната причина за тяханата поява, а именно по-незряла храносмилателна система и затруднения с усвояването на въглехидратите, съдържащите се в кърмата и адаптираното мляко.

Станете част от нашата общност

Харесайте и следвайте нашата страница във Facebook! Там ще намерите много красиви бебешки снимки и сърдечни истории, споделени от майките и татковците от нашата общност. Имаме и много вълнуващи състезания и подаръци, в които да се включите!