Лактаза срещу бебешки колики

Какво е ЛАКТАЗА?

ЛАКТАЗАТА е ензим, естествено произвеждан от тънките черва на човека. Той е необходим за разграждане на млечната захар (ЛАКТОЗАТА) от майчината кърма, млякото предназначено за кърмачета и млечните продукти до прости захари – глюкоза и галактоза, като по този начин подпомога пълноценно й усвояване от организма на бебето.

Временната физиологична лактозна нетолерантност или т.нар. физиологичен временен лактазен дефицит е причината за образуване на излишни газове в бебешкото коремче.

Временната физиологична лактозна нетолерантност или Какво е лактазен недостиг?

Млякото е единствената храна за бебето през първите месеци от живота му. Постоянният прием на мляко може да доведе до затруднено усвояване на млечната захар поради недостиг на физиологично произвеждана от бебето лактаза. Състояние, наречено ФВЛН – физиологичен временен лактазен недостиг и е придружено при кърмачетата с напрежение в корема, и газове вследствие непълно усвоена лактоза от млякото – повече познато като “колики” при бебетата.

Компенсирането ѝ чрез  преасимилация на лактозата с добавяне на лактаза в млякото на бебетата премахва причината за вътрекоремното образуване на излишни газове и облекчава кърмачаските колики, подпомага усвояването на млечната захар, значително съкращава времето на плач .

Преасимилация на лактозата в млякото (разграждането до глюкоза и галактоза) се постига чрез предварително добавяне на 4 капки неутрална лактаза в млякото на бебетата

Преасимилацията на лактозата в кърмата и млякото предназначено за кърмачета се постига чрез предварителното добавяне на неутрална лактаза в него.

Преасимилация на лактозата в кърмата и млякото предназначено за кърмачето го прави нисколактозно.

По този начин млечната захар е усвоена пълноценно, няма засядане на непреработена храна в дебелото черво, няма вторична ферментация на остатъчни субстрати, няма образуване на излишни газове, защото е отстранена причината за тяхната поява.

ЛАКТАЗА

За преасимилация на лактозата най-удачна е неутралната лактаза , която имам пик на действие в неутрална киселинна среда, а такава е киселинността на млякото. (рН 7)

Неутралната лактаза разгръща своето действие именно в млякото и разгражда лактозата на галактоза и глюкоза, като по този начин я прави по-лесноусвоима от организма на бебето.

Добавянето на неутрална лактаза към млякото на бебетата го прави нисколактозно, а компенсирането на вфлн чрез нисколактозно хранене на бебето премахвата причината за образуване на излишни газове и облекчават коликите.

Неутрален ензим лактаза се добива  чрез естествена ферментация на дрожди  kluyveromyces lactis. Съдържанието в ПДДП  1260 mg ензим лактаза (Kluyveromyces lactis) е 4,500 FCC NLU/g*

В допълнеие на това киселината среда в бебешкото коремче, поради своето несъвършенство все още не е постигнала пълна киселинност (рН 4-5.5) като при възрастните, тя е по-скоро неутрална ((рН 7), а това допълнително улеснява действието на неутралана лактаза.

Станете част от нашата общност

Харесайте и следвайте нашата страница във Facebook! Там ще намерите много красиви бебешки снимки и сърдечни истории, споделени от майките и татковците от нашата общност. Имаме и много вълнуващи състезания и подаръци, в които да се включите!