Масаж за облекчаване на колики и запек – Препоръки

Масажът на бебешкото коремче, се препоръчва, като добра практика за газотвеждане, подобряване на моториката, храносмилането и перисталтиката.  Успокоява бебето при състояния, разпознавани като бебешки колики.

 1. Най-важно, винаги се консултирайте за масажа на вашето бебе с педиатър. Той може да сподели важни съображения за безопасност, ефективност или да предложи решения, за които не сте се сетили!
 2. Ако получите зелена светлина да опитате с масаж за облекчаване на газове и запек, започнете с оценка на настроението на детето си. За да бъде един масаж успешен и удоволствие за Вас и за бебето, то трябва да е спокойно. Ако в даден момент бебето изпитва дискомфорт или е нервно, спрете масажа.
 3. Най-добре масажирайте бебето в началото на деня или преди вечерния сън. Бебето може да се масажира всеки ден.
 4. Важна стъпка, според Международната асоциация за масаж на бебета, преди за започнете масажа е да се уверите, че и Вие и бебето сте спокойни
 5. Поддържайте зрителен контакт по време на масажа и започнете с много нежно докосване. Винаги можете да увеличите натиска, ако бебето ви изглежда доволно и щастливо
 6. Ако бебето ви изпъва ръце, гледа на страни, изпитва дискомфорт и е неспокойно, направете пауза. За Вас и за бебето масажът трябва да е като игра
 7. Масажът трябва да се извършва поне 45 минути след хранене, за да намалите риска от повръщане
 8. Масажирайте бебето си на топло и тихо място. Поставете го по гръб върху мека кърпа и обяснете какво правите. Непрекъснато общувайте с бебето
 9. Масажът винаги се прави със затоплени ръце

За повече комфорт и безопасност, както и за подхранване на нежната бебешка кожа използвайте масло с натурални съставки

Масаж на бебешко коремче за облекчаване на колики и запек

Масажът на бебешкото коремче е едновременно релаксиращо и изключително полезно средство за успокояване и облекчаване на запек, газове и колики. Поглаждането и масажирането на коремчето ще помогне на задържания въздух, натрупалия се излишен газ и др. да се придвижат към дебелото черво и оттам по-лесно да бъдат освободени.

Масажните движения започват в долната дясна част на корема на бебето (където започва дебелото черво) и завършват в долната лява част на корема (където свършва дебелото черво). Когато сте с лице към бебето, това означава движение отляво надясно

Източници: International Association of baby massage; www: iaim.net; healthline.com/health/parenting/baby-crying-in-sleep; healthline.com/health/parenting/baby-massage; ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4624523/; colief.com

 • Стрелките на часовника. Представете си циферблата на часовник върху корема на бебето. Започнете от 7 или 8 часа и се движете отляво надясно във формата на полумесец, като леко натискате и плъзгате ръцете си по посока на часовниковата стрелка. Едната ръка следва другата.
 • Гребане. Като използвате вътрешната страна на дланите си разположени хоризонтално през корема на бебето, леко натиснете близо до гръдния кош и плъзнете надолу по дължината на корема. Едната ръка следва другата.
 • Напълване. Поставете двата си палеца върху корема на бебето, над пъпа. Внимателно натискайте, плъзнете палците един от друг.
 • Обичам те. Започвайки от дясната страна на пъпа, очертайте буквата I. Следвайте я и продължете с буквата L – настрани, започвайки от горния ляв ъгъл на коремчето, движейки се напречно и надолу от дясната страна. Завършете с обърната буква U – от долния ляв ъгъл на корема в посока нагоре, след това през торса над пъпа и обратно надолу от дясната страна. Не пропускайте и през това време възможността да кажете на бебето си колко много го обичате!
 • Лунна разходка. Започвайки точно над пъпа от лявата страна, внимателно плъзнете показалеца и средните си пръсти през торса на бебето до дясната страна.

При газове помага и масаж на бебешките крачета

Специалистите по рефлексология на краката посочват, че масаж на рефлекторните точки на ходилата може да подобри състояния като газове и лошо храносмилане.

Посъветвайте се с педиатър преди да започнете използването на тази техника. Ако той е съгласен, опитайте с точката, която се намира около горната средна част на стъпалото, точно под възглавничката и преди петата. В тази част на свода рефлектират стомаха и червата. Нежното поглаждане на тази област от стъпалото на вашето бебе може да доведе до известно облекчение на газовете. Масажирайте с палец и въртеливо движение по часовниковата стрелка, от ляво надясно.