Какво казват експертите?
Вижте някои важни съвети и заключения от експерти в областта

Причината за коликите

Образуването на повече от нормалното количество газ в червата е причина за КОЛИКИ при бебетата, което се доказва с подуване на корема, хълцане, флатуленция.

Чревните газове се образуват от гълтане на въздух или вътрестомашно, което е нормално за всеки храносмилателен процес.

Причината за колики – научно доказателство

През 1991 г. Мълин и Бар доказват връзката между проблемите при приемането на лактоза и други въглехидрати и вътрестомашното образуване на газовете при кърмачетата. Те заключват, че ферментацията на неусвоени въглехидрати води до произвеждане на газове като въглероден диоксид и водород.

Основен източник на газове е дебелото черво, където бактериите използват множество субстрати да осъществят т.нар. вторична ферментация.

При бебетата до 3-4 месечна възраст,НЕ пълноценното усвояването на лактозата има най-голям дял в образуването на газове.

Тези стомашно-чревните смущения у бебетата са породени от непълното или затруднено усвояване на въглехидратите, приемани с майчината кърма или млеката предназначени за кърмачета.

Лактозата (млечната захар)

е основе въглехидрат (над 80%) и се съдържа във всики видове мляко и млечни продукти включително в кърмата и млека за кърмачета. Лактозата е необходима, за да даде енергия на бебето.

За да се усвои пълноценно лактозата необходим ензим лактаза.Защо? Лактозата е дизахарид (сложна захар), състояща се от два компоненета, галактоза и глюкоза.

Организмът на бебето усвоява по-добре и по – пълноценно простите захари, за което още с раждането тънките черва на новороденто произвеждат физиологично ензима лактаза, за да се усвои лактозата.

До 3-4 месечна възраст, бебето се храни само с мляко, което означава  поемане на големи количества лактоза.

В този период от неговото развитие се появяват и първите проблеми с нейното усвояване.

Те са резултат едновременно от нейните по – големи количества и все още незавършеното развитие на бебешката храносмилателна система.

Появява се временна непоносимостта към лактозата, т.е. неспособност на организма да асимилира лактозата поради факта, че тялото прозивежда недостатъчно ензим лактаза, който да разгради лактозата до глюкоза и галактоза, за да може да усвои пълноценно.

Това е период на проява на т.нар. физиологична временна лактозна нетолерантност или физиологичен временен лактазен недостиг.

Временната физиологична непоносимост към лактозата у бебетата е резултат от недостига на ензима лактаза, който разгражда млечната захар – лактоза по естествен път в червата.

Недостигът на лактаза намалява възможностите на тялото да усвои млечната захар, и неусвоена лактоза е подложена на атаката от бактериите в дебелото черво, при което се отделя млечна киселина и водород.

Те причиняват подуване, газове и болка – КОЛИКИ !

А това води до непрестанен плач.

Лактаза срещу бебешки колики

Какво е ЛАКТАЗА?

ЛАКТАЗАТА е ензим, естествено произвеждан от тънките черва на човека. Той е необходим за разграждане на млечната захар (ЛАКТОЗАТА) от майчината кърма, млякото предназначено за кърмачета и млечните продукти до прости захари – глюкоза и галактоза, като по този начин подпомога пълноценно й усвояване от организма на бебето.

Временната физиологична лактозна нетолерантност или т.нар. физиологичен временен лактазен дефицит е причината за образуване на излишни газове в бебешкото коремче.

Временната физиологична лактозна нетолерантност или Какво е лактазен недостиг?

Млякото е единствената храна за бебето през първите месеци от живота му. Постоянният прием на мляко може да доведе до затруднено усвояване на млечната захар поради недостиг на физиологично произвеждана от бебето лактаза. Състояние, наречено ФВЛН – физиологичен временен лактазен недостиг и е придружено при кърмачетата с напрежение в корема, и газове вследствие непълно усвоена лактоза от млякото – повече познато като “колики” при бебетата.

Компенсирането ѝ чрез  преасимилация на лактозата с добавяне на лактаза в млякото на бебетата премахва причината за вътрекоремното образуване на излишни газове и облекчава кърмачаските колики, подпомага усвояването на млечната захар, значително съкращава времето на плач .

Преасимилацията на лактозата в кърмата и млякото предназначено за кърмачета се постига чрез предварителното добавяне на неутрална лактаза в него.

Преасимилация на лактозата в кърмата и млякото предназначено за кърмачето го прави нисколактозно.

По този начин млечната захар е усвоена пълноценно, няма засядане на непреработена храна в дебелото черво, няма вторична ферментация на остатъчни субстрати, няма образуване на излишни газове, защото е отстранена причината за тяхната поява.

ЛАКТАЗА

За преасимилация на лактозата най-удачна е неутралната лактаза , която имам пик на действие в неутрална киселинна среда, а такава е киселинността на млякото. (рН 7)

Неутралната лактаза разгръща своето действие именно в млякото и разгражда лактозата на галактоза и глюкоза, като по този начин я прави по-лесноусвоима от организма на бебето.

Добавянето на неутрална лактаза към млякото на бебетата го прави нисколактозно, а компенсирането на вфлн чрез нисколактозно хранене на бебето премахвата причината за образуване на излишни газове и облекчават коликите.

Неутрален ензим лактаза се добива  чрез естествена ферментация на дрожди  kluyveromyces lactis. Съдържанието в ПДДП  1260 mg ензим лактаза (Kluyveromyces lactis) е 4,500 FCC NLU/g*

В допълнеие на това киселината среда в бебешкото коремче, поради своето несъвършенство все още не е постигнала пълна киселинност (рН 4-5.5) като при възрастните, тя е по-скоро неутрална ((рН 7), а това допълнително улеснява действието на неутралана лактаза.

Станете част от нашата общност

Харесайте и следвайте нашата страница във Facebook! Там ще намерите много красиви бебешки снимки и сърдечни истории, споделени от майките и татковците от нашата общност. Имаме и много вълнуващи състезания и подаръци, в които да се включите!