Colief капки за бебета с неутрална лактаза срещу колики

Colief BebeКакво представляват Капките за бебета Colief?

Капките за бебета Colief не са лекарство, а хранителна добавка за употреба с бебешкото мляко. Активната съставка е лактаза, безвреден ензим, който съществува естествено в тънките черва.

Какво представлява лактазата?

Млякото, адаптираните млека, кърмата и млечните продукти съдържат сложната захар (дизахарид) лактоза. Лактазата е ензимът, които телата ни трябва да произведат за да се разгради лактозата в млякото и млечните продукти до простите захари (монозахариди) глюкоза и галактоза, усвоявани в следствие чрез нормалния храносмилателен процес.

Преходната лактазна недостатъчност

Доказано е, че съществува връзка между преходната лактазна недостатъчност и коликите при бебетата. Недостатъчното количество от ензима лактаза води до неспособността на организма да усвои лактозата. В резултат, неусвоената лактоза бива декомпозирана от чревните бактерии до млечна киселина и водород, които са причина за подуване и газове. Възможно е бебето да се роди с все още не напълно развита храносмилателна система и да не може да произвежда нужните количества лактаза. Когато обаче се навършат 3-4 месеца храносмилателната система се развива до степен, при която се произвждат необходимите количества лактаза за нормално приемане на храната.

Как действат Капките за бебета Colief?

Капките за бебета Colief не са лекарство за коликите при бебетата. Прибавянето им към млякото единствено компенсира вероятната временна недостатъчност на лактазата в детската храносмилателна система. Добавени към млякото, Colief намаляват значително нивото на лактозата, като я разграждат до глюкоза и галактоза. Изследванията сочат съществено намаляване на общия брой часове, в които бебето плаче.

Какво съдържат Капките за бебета Colief?

Съставките на Капките за бебета Colief са: ензимът лактаза (присъстващ естествено в организма), глицерин (също присъства в организма като част от процеса на преобразуване на мазнините в енергия) и вода. Нито една от съставките не представлява някаква опасност за бебето.

Подоходящи ли са капките за вегетарианци?

Да. Единствената съставка освен вода и глицерин е ензимът лактаза (получаван от мая).

От каква възраст може да започне употребата на Капките за бебета Colief?

Капките за бебета Colief могат да се използват още след раждането.

Могат ли да се дават Капките за бебета Colief направо на бебето?

Не: Капките за бебета Colief би трябвало да се прибавят към обичайното мляко на бебето (кърма или адаптирано мляко) тъй като Colief е разработен да въздейства единствено на бебешката храна. Нещо повече, лактазата загубва своето действие от киселинността на слюнката и не би помогнала на бебето.

Как се използват Капките за бебета Colief при хранене от шише?

Шишето трябва да се приготви, както обикновено и трябва да се охлади до телесна температура (нито студено, нито горещо). Добавете 4 капки Colief, разклатете внимателно и оставете за 1/2 часа, за да може Colief да подейства. После затоплете шишето ако е неоходимо.

Как се използват Капките за бебета Colief при кърмене?

Изцедете няколко чаени лъжички мляко в стерилизиран контейнер. След това добавете четири капки от Colief и поднесете на бебето в стерилизирана пластмасова лъжичка. Продължете кърменето непосредствено след това.

Как се използват Капките за бебета Colief при опаковани, готови за употреба адаптирани млека?

Вариант 1: Отворете опаковката, налейте в шишето, добавете две капки. Съхранете в хладилник за около четири часа преди употреба. След това затоплете и сервирайте.
Вариант 2: Отворете опаковката, налейте в шишето, затоплете внимателно до телесна температура, прибавете четири капки Colief и използвайте след около половин час. След отваряне адаптираните млека трябва да се съхраняват в хладилник и да се употребяват според инструкциите на производителя. Colief действа най-добре с мляко, което е затоплено до телесна температура: той не трябва да се добавя в мляко с хладилна температура.

Може ли да се приготви повече от едно шише наведнъж?

Да. Въпреки че ние препоръчваме млякото третирано с Colief да се използва в рамките на 12 часа дори, когато се съхранява в хладилник. Colief завършва действието си по декомпозиране на лактозата през първите четири часа и няма друго действие в следващите часове. Така млякото, в което е прибавено Colief ще съдържа много малко лактоза, когато и да бъде използвано, но все пак не е препоръчително да се съхранява твърде дълго, дори в хладилник.

Може ли да се използват Капките за бебета Colief със соеви адаптирани млека или с млека, които не съдържат лактоза?

Няма смисъл Colief да се използва със соеви адаптирани млека тъй като те не съдържат лактоза и следователно Colief няма активен ефект.

Могат ли да се използват Капките за бебета Colief при адаптирани млека, създадени на основата на козе мляко?

Да: адаптираните млека създадени на основата на козе мляко съдържат лактоза, също както и другите млека. Прилагайте капките за бебета Colief, както при другите адаптирани млека.

Кърмя бебето си, всеки път когато заплаче, на всеки час или два. Трябва ли да използвам 4 капки винаги?

Ако кърмите бебето си толкова често може да изцедите половин чаша и да я съхранявате в хладилник, след това изливате няколко чаени лъжички, затопляте до телесна температура, добавяте Colief и давате на бебето всеки път преди хранене. Ако кърменето е по-малко (ок. 50 мл.) може да прилагате само по две капки Colief.

Колко често могат да се използват Капките за бебета Colief и за какъв период от време?

Капките за бебета Colief могат да се използват при всяко хранене докато бебето не навърши 3-4 месеца, когато симптомите на колики би трябвало да изчезнат. Тогава трябва да намалявате постепенно количеството Colief, като първо го прибавяте през едно хранене, след това при едно хранене на ден до пълното му спиране. Ако на някой етап коликите започнат отново върнете приложението от предишната фаза.

Как да съхраняваме Капките за бебета Colief?

Неотворената опаковка Colief трябва да се съхранява на сухо и проветливо място под 25 ° C. Отворената опаковка Colief трябва да се съхранява в хладилник и да се изхвърли след 3-4 седмици. Шишенцето не бива да замръзва.

Имат ли Капките за бебета Colief някакви странични ефекти?

Когато започнете да храните бебето с мляко с Colief може да забележите промяна в изпражненията. Те могат да приличат на тези на кърмено бебе, т.е. стават по-рядки и по-начесто. Ако иначе бебето е добре, качва тегло и уринира нормално, няма причина за притеснение. Може да намалите от 2 до 1 капка на хранене.

Къде мога да намеря Капките за бебета Colief?

Colief могат да се намерят в повечето аптеки.

Предлагат ли се Капките за бебета Colief с рецепта?

Капките за бебета Colief са одобрени от ACBS (Advisory Committee on Borderline Substances – асоциация, която съветва GP-тата в Англия относно продуктите, които не са лекарства). Много лични лекари сега предписват Colief (само Обединенто кралство).

Къде са разработени Капките за бебета Colief?

В началото на 90-те професор Киърни от университетската болница в Корк, Ейре изследва капките за бебета Colief и доказва, че храненето с намалени нива на лактоза е ефективно за намаляване на бебешките колики. Резултатите му били представени на Кралския педиатричен колеж на годишното им събиране през пролетта на 94 г. и публикувани в Journal of Human Nutrition and Dietetics през септември 1998 г. Тези резултати бяха потвърдени от по-широкото изследване, което се състоя наскоро в Guys hospital от доктор Дипак Канабар и публикувани в Journal of Human Nutrition and Dietetics през октомври 2001 г.

Мога ли да добавя капките към вече третирано адаптирано мляко, което е било в хладилника?

Не и на хладилна температура. Капките действат много бавно с охладено мляко. Идеалната температура , необходима за да бъдат ензимите ефективни е между стайна и телесна температура, т.е. нито твърде гореща, нито твърде студена. Ето защо ние препоръчваме капките да се прибавят при първото приготвяне на млякото и след това млякото да се охлади до телесна температура.

Как се използват Капките за бебета Colief при кърмене?

Ако капките се дадат направо на бебето, киселинните нива на горната част на храносмилателния тракт ще неутрализират действието на ензимите. Когато обаче четири капки от Colief се прибавят към малко изцедена кърма, ензимът бива защитен от киселинните нива на горната част на храносмилателния тракт, а след това, смесвайки се храната, продължава действието си по намаляване нивото на лактозата в млякото. Вярваме, че в тази си форма ензимът “живее” приблизително 30 минути. Лабораторните изследвания показват, че четири капки от Colief в 100 мл. Мляко затоплено до телесна температура ще разградят около 70% от лактозата за 30 минути.